• Διάφορες φάσεις
  • Πλημμύρες
  • Καλαμάς

Καλώς ήρθατε στην ενότητα "Ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου"

Μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

Το πλατάνι αποτελεί κυρίαρχο είδος της παραποτάμιας βλάστησης σε όλη την χώρα από την Κρήτη έως τον Έβρο και σε υψόμετρα από 0-1000 m. Είναι ένα από τα μακροβιότερα δένδρα της ελληνικής χλωρίδας που κάτω από ευνοϊκές συνθήκες αποκτά ογκώδεις διαστάσεις.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν δένδρα πλατάνου που η ηλικία τους υπολογίζεται σε αρκετούς αιώνες. Πολλά από αυτά έχουν ιστορική σημασία και έχουν ανακηρυχθεί ως «Μνημεία της Φύσης».

Το πλατάνι αποτελεί ένα αναντικατάστατο καλλωπιστικό δένδρο με πλούσια σκιά, που δεσπόζει και διακοσμεί πλατείες, πάρκα και χώρους αναψυχής σε όλη τη χώρα.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου είναι μία από τις πλέον καταστρεπτικές θανατηφόρες ασθένειες δασικών δένδρων παγκοσμίως.

Ο μύκητας Ceratocystis platani, που προκαλεί την ασθένεια, προέρχεται από την Αμερική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 στη Μεσσηνία όπου έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες δένδρων πλατάνου στην Πελοπόννησο.

Το έτος 2010 βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ήπειρο κοντά στην Εγνατία Οδό και έκτοτε η ασθένεια εξαπλώνεται ραγδαίασε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες (Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας) και σε όλα τα παραποτάμια οικοσυστήματα της Ηπείρου.

Ο σημαντικότερος παράγοντας διασποράς του παθογόνου είναι ο άνθρωπος που μεταφέρει την ασθένεια με μολυσμένα εργαλεία υλοτομίας ή μηχανήματα εκσκαφής.

platanos1Είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί άμεσα μια εθνική στρατηγική για την αποτροπή της περαιτέρω διασποράς του παθογόνου στον ελληνικό χώρο.

Εάν δεν ληφθούν τώρα δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας, σε λίγα χρόνια τα νεκρά δένδρα πλατάνου στην Ελλάδα θα αριθμούνται εκατομμύρια.

Μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι σε εξέλιξη με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες.

Διάφορες φάσεις ξήρανσης προσβεβλημένων πλατάνων

 

 Πληροφορίες: pdfΜεταχρωματικό έλκος Πλατάνου

Ο δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της πλοήγησή σας