Σκοποί και στόχοι

Το Κέντρο Βλάστης έχει διττό στόχο: την έρευνα υψηλού επιπέδου σε θέματα ορεινής κτηνοτροφίας και την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της έρευνας αποβλέπει:

(α) στη μελέτη, σε πρώτη φάση, της ορεινής φυλής προβάτων, που αποτελεί πολύτιμο κτηνοτροφικό κεφάλαιο για τη χώρα και σε δεύτερη, στη μελέτη της εντοπίας ορεινής φυλής αιγών,

(β) στη σταδιακή εισαγωγή στη σημερινή παραδοσιακή εκτροφή νέων μεθόδων και τεχνικών για την αύξηση της παραγωγικότητας,

(γ) στη μελέτη της αλληλεπίδρασης ζώου και βοσκοτόπου, με στόχο την άριστη χρησιμοποίηση των λιβαδικών εκτάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος,

(δ) στη μελέτη της δυνατότητας παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας, και

(ε) στη μελέτη της κοινωνικής διάστασης του προβλήματος της διατήρησης των εκτατικών εκτροφών στις προβληματικές από κάθε άποψη περιοχές.

Στον τομέα της εκπαίδευσης δίνεται η δυνατότητα παροχής γνώσεων σε κτηνοτρόφους και τεχνικούς, πρακτικής εκπαίδευσης σε σπουδαστές ανώτατων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και εκπόνησης διατριβών.

Το Κέντρο, με τη δομή που διαθέτει, μπορεί και επιθυμεί να αποτελέσει φιλόξενη εστία για τους ερευνητές του μεσογειακού και όχι μόνο χώρου, για την εφαρμογή ερευνητικών προγραμμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, το Πρότυπο Κτηνοτροφικό Κέντρο μπορούν να επισκεφθούν μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια του προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Οι μαθητές που θα επισκεφθούν το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά πως γίνεται η εκτροφή των αιγοπροβάτων. Δηλαδή, μπορούν να ξεναγηθούν σε όλους τους λειτουργικούς χώρους, στα ποιμνιοστάσια όπου θα γίνεται επεξήγηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του χώρου, να παρακολουθήσουν τη διαδικασία ταΐσματος των ζώων, του αρμέγματος στο αμελκτήριο, τη γαλακτομέτρηση των ζώων, τον έλεγχο του γάλακτος στο εργαστήριο καθώς και να παρακολουθήσουν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ένα video με τη διαδικασία παραγωγής τυριού.

Είναι απαραίτητο πριν τη πραγματοποίηση των εκπαιδευτικών επισκέψεων οι υπεύθυνοι καθηγητές των σχολικών μονάδων να έρχονται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων ώστε να είναι εφικτός ο προγραμματισμός των επισκέψεων, δεδομένου ότι ο μέγιστος αριθμός μαθητών που μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο του Κέντρου Κτηνοτροφίας είναι 30 άτομα. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται από τις 15 Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου.

 

2231

Ο δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της πλοήγησή σας