Εφαρμογή του Κανονισμού Ξυλείας της Ε.Ε. 995/2010 - Δ/νση Δασών Κοζάνης

Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Σε συνέχεια του με αριθ. πρωτ. 34810/11-03-2016 εγγράφου μας που σας έχει ήδη κοινοποιηθεί, σας ανακοινώνουμε ότι σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αριθ. 134627/5835/23-12-2015 (ΦΕΚ 2872/Β’/29-12-2015) με την έκδοση της οποίας τέθηκε σε εφαρμογή στη χώρα μας ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ.995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Οκτωβρίου 2010, εν συντομία «Κανονισμός Ξυλείας», πρέπει να τηρηθούν οι κάτωθι υποχρεώσεις:

Οι υπόχρεοι, θα πρέπει να εγγραφούν στο αντίστοιχο Μητρώο Εμπόρων ή Μητρώο Φορέων Εκμετάλλευσης ή και στα δύο, ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με τα ισχύοντα: ως "φορέας εκμετάλλευσης" νοείται κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που διαθέτει για πρώτη φορά στην αγορά ξυλεία ή προϊόντα ξυλείας, ενώ ως "έμπορος" νοείται οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που, στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά, πραγματοποιεί αγοραπωλησίες ξυλείας ή προϊόντων ξυλείας που έχουν ήδη διατεθεί στην εσωτερική αγορά.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι υποχρέωση εγγραφής στα μητρώα έχουν όλοι όσοι εμπορεύονται κάποια από τα προϊόντα του συνημμένου παραρτήματος με τους κωδικούς προϊόντων του Καν. 995/10 (εκτός της ακατέργαστης και κατεργασμένης ξυλείας, ενδεικτικά αναφέρουμε χαρτοπολτός, χαρτί, έπιπλα, κορνίζες κλπ).

Λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή τους στα ανωτέρω μητρώα παρέχονται στο προαναφερθέν έγγραφό μας. Επισημαίνεται, σχετικά με την αίτηση εγγραφής όλων των υπόχρεων, ότι αυτή θα πρέπει να περιέχει τα ακόλουθα στοιχεία: την εμπορική ονομασία και την νομική μορφή του υπόχρεου, την ταχυδρομική διεύθυνση της έδρας του, τα στοιχεία επικοινωνίας του υπόχρεου (αριθμός τηλεφώνου, fax, email).

Οι υπόχρεοι που θα εγγραφούν στο μητρώο Φορέων Εκμετάλλευσης θα πρέπει να συνυποβάλλουν με την αίτηση τους τα εξής δικαιολογητικά: αντίγραφο της κατά την κείμενη νομοθεσία άδειας άσκησης εμπορικής – εισαγωγικής δραστηριότητας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο όπως π.χ. πιστοποιητικό εγγραφής στο Εμπορικό Επιμελητήριο από όπου μπορεί να βεβαιωθεί η σύννομη άσκηση από τον υπόχρεο της εμπορική – εισαγωγικής δραστηριότητας.

Οι υπόχρεοι που θα εγγραφούν στο μητρώο εμπόρων θα πρέπει να συνυποβάλλουν με την αίτηση τους τα εξής δικαιολογητικά: αντίγραφο της κατά την κείμενη νομοθεσία άδειας άσκησης εμπορικής δραστηριότητας ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο όπως π.χ. πιστοποιητικό εγγραφής στο Εμπορικό Επιμελητήριο από όπου μπορεί να βεβαιωθεί η σύννομη άσκηση από τον υπόχρεο της εμπορικής δραστηριότητας.

Η υποβολή των ως άνω αιτήσεων και δικαιολογητικών για την εγγραφή στα μητρώα, πραγματοποιείται στην Διεύθυνση Δασών Κοζάνης που στεγάζεται στο κτίριο της ΖΕΠ, Κοζάνης. Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής είναι η 28η Ιουνίου 2016. Για την εγγραφή τους δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης εγγραφής στα αντίστοιχα Μητρώα εντός της ορισθείσας προθεσμίας, προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 9 παρ. 4 της ανωτέρας ΚΥΑ.

Οι υπόχρεοι πρέπει να τηρούν αντίγραφο του βιβλίου της πλησιέστερης απογραφής της ξυλείας και των προϊόντων ξυλείας των κωδικών του Παραρτήματος του Καν. ΕΕ 995/10 που βρίσκονται στην κατοχή τους, σφραγισμένο σε κάθε σελίδα με σφραγίδα και ημερομηνία, έτοιμο να το θέσουν στη διάθεση των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων. (άρθ. 13 παρ. 2 της ΚΥΑ το θέματος).

Παρακαλούνται οι αποδέκτες (4), (5), (6), (7), (8), (9), (10), (11), (12), (13), (14) και (22) του παρόντος να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τα μέλη τους για τις υποχρεώσεις τους οι οποίες απορρέουν από την εφαρμογή των ανωτέρω.

Παρακαλούνται οι αποδέκτες (16), (17), (18), και (19) να αναρτήσουν το παρόν ως ενημερωτικό έγγραφο στους πίνακες ανακοινώσεών τους και στις ιστοσελίδες τους.

Τέλος παρακαλούνται οι αποδέκτες (15), (20) και (21) στους οποίους αποστέλλεται το παρόν μόνο σε ηλεκτρονική μορφή να το αναρτήσουν ως ενημερωτικό έγγραφο στις ιστοσελίδες, του ΓΕΩΤΕΕ, της Α.Π.Δ.Η-Δ.Μ. και του ιστοτόπου "Δασαρχείο".

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι υπόχρεοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τον υπάλληλο της Δ/νσης Δασών Κοζάνης Τσίμπλινα Δημήτριο στο τηλ. 24613-50296 και του Δασαρχείου Τσοτυλίου Ιωσήφ Τουρνά στο τηλ. 24680-49069.

 

pdfΈγγραφο Δ/νσης Δασών Κοζάνης

1349

Ο δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της πλοήγησή σας