«Η ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας με το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει να εξυπηρετεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη το μεσημέρι της Πέμπτης(31/ 12/ 2013).

31.1.13 prytanisΑφορμή της συνάντησης στάθηκε το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο περιλαμβάνει συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο πρύτανης συζήτησε με το Γενικό Γραμματέα και του ζήτησε να στηρίξει την προσπάθεια του ιδρύματος για τη δημιουργία πολυτεχνικής σχολής. Αυτό, μπορεί να γίνει βασικά με την ενσωμάτωση τμημάτων όπως οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος, του Αγρινίου. Υποστήριξε ότι και με τα δύο υπό συγχώνευση ιδρύματα(Δυτικής Μακεδονίας & Δυτικής Ελλάδας), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει ιδιαίτερη σχέση μιας και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ίδρυσή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ με το Δυτικής Ελλάδας οι σχέσεις είναι ακόμα πιο στενές καθώς μέχρι το περασμένο έτος, αρκετές διοικητικές πράξεις διεκπεραιώνονταν από τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ τρία τμήματά του μέχρι την αυτονόμησή τους ήταν κομμάτι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Γενικός Γραμματέας τάχθηκε στο πλευρό των πρυτανικών αρχών, χαρακτήρισε εύλογες, εφικτές και ρεαλιστικές τις διεκδικήσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γιατί όπως επεσήμανε «αυτή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αφετηρία επιστροφής στο παρελθόν με ενίσχυση του δίπολου Αθήνας-Θεσσαλονίκης που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας. Έχουμε ανάγκη από τη σοφία της Αθηνάς ιδιαίτερα σήμερα σε όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε. Θα έχει δυστυχώς τραγικές συνέπειες για τη χώρα αν αναδειχθούν και πάλι σε κυρίαρχο παράγοντα διαμόρφωσης του εθνικού χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναχρονιστικοί πολιτευτές που καταλαμβάνουν νευραλγικές θέσεις στη σημερινή κυβέρνηση και ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας».

Ταυτόχρονα ο κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία την ενίσχυση των έξι (6) περιφερειακών πανεπιστημιακών πυλώνων με συνενώσεις σχολών και τμημάτων που θα πρέπει να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας με μελλοντικό αναπτυξιακό ορίζοντα και όχι μονομερώς τις ανάγκες των λειτουργών τους».

Ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε και τις παθογένειες του σημερινού συστήματος στην χωροταξική κατανομή των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια άναρχα και χωρίς ουσιαστική μελέτη των αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. «Παλιότερα, είπε, κατακερματίζαμε τις υπηρεσίες και τις διανέμαμε ανά την επικράτεια με τοπικιστικά και πελατειακά κριτήρια που αναπτύσσονταν ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την κεντρική εξουσία. Αντιμετωπίζαμε την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών κατά τον ίδιο τρόπο που διεκδικούσαμε τη δημιουργία στρατιωτικών κέντρων νεοσύλλεκτων, με κριτήριο την ενίσχυση της τοπικής κατανάλωσης. Πρέπει επιτέλους να πάψει αυτό και να γίνει χωροταξική ανακατανομή των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ με γνώμονα την περιφερειακή ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας».

  

Ο δικτυακός τόπος χρησιμοποιεί cookies για τη βελτίωση της πλοήγησή σας