Η υφιστάμενη κατάσταση και ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών τάφρων της Π.Ε. Ιωαννίνων εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (16/10/2013) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη όπου προήδρευσε η Γενική Γραμματέας Βίκυ Ευταξά και συμμετείχαν ο εντεταλμένος περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Πλιάκος, ο Γενικός Δ/ντης Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Δημήτρης Ζήκος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δημήτρης Μαυρογιώργος, η Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Λεκάνης Ιωαννίνων Αθανασία Νάστου, οι Πρόεδροι των ΤΟΕΒ Π.Ε. Ιωαννίνων και υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συζητήθηκε διεξοδικά το πρόβλημα που έχει ανακύψει την τελευταία διετία με τον καθαρισμό των τάφρων από την αυτοφυή βλάστηση και στη συνέχεια τη διαχείριση των προϊόντων ξύλου που προκύπτουν.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσίαση από τον Γενικό Δ/ντη Δασών, της πρότασης των δασικών υπηρεσιών και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Προέδρων των ΤΟΕΒ, του Περιφερειακού Συμβούλου και του προϊστάμενου της Πολιτικής προστασίας.
Η πρόταση των δασικών υπηρεσιών όπως διαμορφώθηκε μετά και το έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας που ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων πως οι Τ.Ο.Ε.Β. μπορούν «ατελώς να αναλάβουν την ευθύνη κοπής και εκμετάλλευσης των αυτοφυών δέντρων που βρίσκονται εντός των αποστραγγιστικών τάφρων είναι η ακόλουθη:
- Τα κατά τόπους δασαρχεία μετά από αίτημα των Τ.Ο.Ε.Β. προχωρούν σε έκτακτη κάρπωση
- Ακολουθεί η εγκατάσταση των Τ.Ο.Ε.Β. για υλοτομία
- Με την ολοκλήρωση της υλοτομίας τα δασαρχεία πραγματοποιούν καταμέτρηση και τέλος εκδίδουν τα δελτία μεταφοράς για τα δασικά προϊόντα.
Από την πλευρά τους τόσο οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ όσο και ο κ. Πλιάκος συμφώνησαν με τον έλεγχο από τις δασικές υπηρεσίες αλλά ζήτησαν απλοποίηση των διαδικασιών στα στάδια της υλοτομίας και της μεταφοράς.
Η Γενική Γραμματέας ζήτησε από όλους να συνεργαστούν και κάλεσε τους προέδρους των Τ.Ο.Ε.Β. που διαφωνούν με την πρόταση των δασικών υπηρεσιών να καταθέσουν εντός των επόμενων ημερών τις προτάσεις τους προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση στο πρόβλημα. Επίσης υπήρξε η δέσμευση από την πλευρά της όσο και από τη Δ/νση Δασών για επίσπευση του χρόνου των διαδικασιών.
Τέλος συμφωνήθηκε ότι ο άμεσος και έγκαιρος καθαρισμός των τάφρων, προλαμβάνει γενικότερα φαινόμενα και επισημάμθηκε η αναγκαιότητα της καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, προκειμένου η υπηρεσία της πολιτικής προστασίας να έχει πλήρη εικόνα για να προχωρήσει σε παρεμβάσεις όπου κρίνει απαραίτητο.