Στην ημερίδα του ΕΠΠΕΡΑΑ που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά.
Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (17/12/2013) αποτελεί τη συνέχεια από σειρά πολλών αντίστοιχων που θα γίνουν σε όλη τη χώρα, με στόχο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες την εξέλιξη, πρόοδο και υλοποίηση των κατά τόπους έργων που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 – 2013 καθώς και να αναπτύξει διάλογο με τους φορείς για τα έργα που είναι αναγκαία για τις τοπικές κοινωνίες ενόψει της νέας Προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.
Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δύο κύκλους εργασιών. Στο πρώτο μέρος έγινε μια παρουσίαση των έργων και των παρεμβάσεων του ΕΠΠΕΡΑΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στο δεύτερο μέρος κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις φορέων και τοπικών παραγόντων για έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενόψει της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020. Εκτός από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλαφάτη εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής. Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κλπ), αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλων φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν ειδικά σε έργα της περιοχής τους.
Στην τοποθέτησή της η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στα κριτήρια που θα πρέπει να έχει ο σχεδιασμός του ΕΠΠΕΡΑΑ τη νέα προγραμματική περίοδο καθώς και τους στόχους που έχει θέσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ειδικότερα η κ. Ευταξά ανέφερε τα ακόλουθα: «Tο ΕΠΠΕΡΑΑ ενηλικιώνεται: Αν πρέπει να κάνει κανείς έναν απολογισμό θα έλεγε ότι υπάρχει διαχωριστική χρονικά γραμμή, δηλαδή προ και μετά κρίσης.
Ενηλικίωση γιατί στην προηγούμενη περίοδο εμπεδώθηκε η αντίληψη, η λογική, οι στόχοι και οι διαδικασίες του ΕΠΠΕΡΑΑ έστω και με αποσπασματικότητα στις δράσεις που προωθήθηκαν. Το ΕΠΠΕΡΑΑ ενηλικιώνεται και έγινε φιλικό στο «χρήστη» δηλαδή στους ΟΤΑ και γενικότερα στους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς.
Τώρα –την εποχή της κρίσης- περνά στην ωριμότητα του ή οφείλει να περάσει. Το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι αειφορία δηλαδή διατήρηση φυσικών πόρων και ποιότητα ζωής. Συνιστώσα του ήταν και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Σήμερα ο προσανατολισμός του οφείλει να είναι σαφής: Βιώσιμη ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Η κρίση είναι ευκαιρία για εξορθολογισμό δράσεων και έργων ουσιαστικό στρατηγικό σχεδιασμό, με συγκεκριμένα κριτήρια.
Στρατηγικός σχεδιασμός αρχικά σημαίνει μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός( και όχι σχεδιασμός της κρίσης ή μαξιμαλιστικός) και στοχευμένος.
Δεύτερο κριτήριο είναι η ιεράρχηση των τομέων δράσης. Κατά την άποψη της Αποκεντρωμένης διοίκησης θα πρέπει να προταχθούν υδάτινοι πόροι και κατά σειρά: ενέργεια και Α.Π.Ε., διαχείριση αποβλήτων, λυμάτων κ.λ.π. και στη συνέχεια οι υπόλοιπες παρεμβάσεις όπως: προστασία ευαίσθητων περιοχών, βιοκλιματικές αναπλάσεις κ.λ.π.
Η λογική της παραπάνω ιεράρχησης εκτός από αναγκαιότητα στηρίζεται στη διεθνή πλέον πρακτική διαχείρισης του χώρου: δηλαδή συνολικός σχεδιασμός σε επίπεδο διευρυμένων χωρικών ενοτήτων(όχι αναγκαστικά περιφερειών) με κοινά χαρακτηριστικά και ισχυρές παρεμβάσεις σε θύλακες π.χ. περιοχές χωροθέτησης μικρών γουνοφόρων ζώων, περιοχή Πτολεμαΐδας που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένη, περιοχές λατομείων και ορυχείων. Προτάσεις τέτοιων παρεμβάσεων θα αναλύσουν στη συνέχεια στις τοποθετήσεις τους τα διευθυντικά στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ένα άλλο κριτήριο είναι οι δράσεις του ΕΠΠΕΡΑΑ να στηρίζονται στην ιδιαιτερότητα του τόπου και να συνδέονται με τους παραγωγικούς του τομείς. Να υπάρχει δηλαδή, εξειδίκευση αλλά και πολυχρηστικότητα (π.χ. δάση στα οποία θα φυτεύονται και αρωματικά φυτά). Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και στη σύνδεση με τον τριτογενή τομέα π.χ. των υδάτινων όγκων.
Βέβαια θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μια σειρά άλλων κριτηρίων που όμως δεν είναι της παρούσης.
Ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση εργαζόμαστε με στόχο:
- να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην αντιμετώπιση των χρόνιων περιβαλλοντικών προβλημάτων των δύο περιφερειών – Δυτικής Μακεδονία και Ηπείρου - ,
- να ανασυγκροτηθεί η παραγωγική βάση
- να δημιουργηθούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Αγωνιζόμαστε και σχεδιάζουμε από κοινού με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς των δύο περιφερειών ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και βασίζεται στην Αειφορική Διαχείριση των περιβαλλοντικών μέσων, το μόνο δηλαδή δρόμο που καθιστά εν μέσω κρίσης την ανάπτυξη του τόπου μας βιώσιμη και ρεαλιστική.
Ευελπιστώ λοιπόν, ότι μέσα από την εποικοδομητική συζήτηση που θα αναπτυχθεί στη συνέχεια θα προκύψουν σημαντικές ιδέες, προτάσεις και προβληματισμοί που θα πρέπει να μας απασχολήσουν καθ’ όλο το προσεχές διάστημα για να σχεδιάσουμε τις δράσεις και τα έργα ενόψει της νέας Προγραμματικής περιόδου.
Σας ευχαριστώ».